Curriculum Vitae

CURRICULUM VITAE
Dominika Zamara sopran
Wrocław (PL)
IT+39 338 129 9561/PL +48 799 815 893
E-mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. 

Edukacja  
2012 Uniwersytet Mozarteum, Salzburg (AT), Masterclass z Prof. Alessanda Althoff
2011 Uniwersytet Mozarteum, Salzburg (AT), Masterclass z Prof. Alessanda Althoff
2009-2010 Międzynarodowa Akademia Bel Canto im. Mario del Monaco w Pesaro (IT) z Prof. Mario Melani
2006 Stypendium na roczną naukę w Konserwatorium w Veronie (IT)

 

2003-2007 Studia Magisterskie:  Akademia Muzyczna im. Karola Lipińskiego we Wrocławiu
  Magister sztuki, Wydział wokalno-aktorski 
  dyplom z wyróżnieniem Klasa Prof. Barbary Ewy Werner
2000-2003 dyplom z wyróżnieniem  Państwowa Szkoła Muzyczna II stopnia im R. Bukowskiego 
    Wydział wokalny
    Klasa Prof. Hanny Celejewskiej 

Partie Operowe          
G. Rossini Il Barbiere di Siviglia Berta Opera Română Craiova Craiova, RO 2023
G. Rossini Il Barbiere di Siviglia Berta Teatro Verdi  Casciana T., IT 2022
G. B. Pergolesi La Serva Padrona Serpina   Firenze, IT 2021
R. W. Butts La Serva di Padova Contessa Teatro Verdi Padova, IT 2021
G. Verdi  Aida Sacerdotessa Teatro Aniìtico-Mytos Opera Festival Taormina, IT  2020
G. Verdi  La Traviata Violetta Valéry Teatro SOMS Pavia, IT 2019
G. B. Pergolesi La Serva Padrona Serpina Teatro Marcello Roma, IT 2019
W. A. Mozart Don Giovanni Donna Elvira   Treviso, IT 2019
A. Caldara Livia  Sesto Teatro de la Sena Feltre, IT 2019
W. A. Mozart Don Giovanni Donna Elvira   Firenze, IT 2018
S. Constantidinis Afrodita Afrodita Teatro Kolbe Venezia, IT 2018
R. W. Butts La Serva di Padova  Contessa National Opera Center NYC, USA 2018
W. A. Mozart  Bastien und Bastienne  Bastienne  Teatro Orpheus  Torino, IT 2017 
 W. A. Mozart  Le Nozze di Figaro Susanna  Dolan Hall NJ, USA  2016
 G. B. Pergolesi La Serva Padrona  Serpina Teatro Orpheus  Torino, IT 2016
G. B. Pergolesi  La Serva Padrona   Serpina Dolan Hall NJ, USA 2015 
G. B. Pergolesi  La Serva Padrona Serpina Teatro San Domenico Crema, IT 2015
 W. A. Mozart  Bastien und Bastienne Bastienne Castello Sforzesco Milano, IT 2015
G. B. Pergolesi  La Serva Padrona Serpina Produkcja dla TV  Torino, IT 2014
M. Fedalto La Serva di Padova  Contessa Teatro Verdi Padova, IT 2014
T. Albinoni Vespetta e Pimpinone Vespetta Teatro Wassermann Treviso, IT 2014
G. Rossini Il Barbiere di Siviglia Rosina Teatro Wassermann Treviso, IT 2013
P. Mascagni  Zanetto Silvia Conservatory Vicenza, IT 2011
G. Coronaro Un Tramonto Dori Teatro Olimpico Vicenza, IT 2010
G. Puccini La Boheme Mimì Auditorium S. Gaetano Padova, IT 2009
G. Puccini Il Tabarro Giorgetta Opera Festival  Giovinazzo, IT 2009

Oratoria/Muzyka Sakralna/Recitale
Progressive Musicians and Sound Espressivo Carnegie Hall NY, USA 2024
Opera Concert ‎‎Damascus Opera House ‎‎Damascus, SY 2024
Mario Lanza Birthday Remembrance Party Mario Lanza Museum Phildelphia, USA 2024
Timothy Lee Miller, Three Poems - Premiera The DiMenna Center for Classical Music NY, USA 2023
W. A. Mozart, Messa dell'Incoronazione   NJ, USA 2023
Concerto in onore di Giovanni Paolo II Sala della Protomoteca  Roma, IT 2023
Canti, Musiche e Danze dal Mondo Teatrodante di Carlo Monni Campi Bisenzio, IT 2022
Musica e Letteratura – C. Frank  Auditorim Shigeru Ban  L'Aquila, IT 2022
UNO Concerto per la Pace Auditorium San Domenico Foligno, IT 2023
World Premier of Trytpych wrote by W. Rentowski Dallas Theater Dallas, USA 2022
Dominika Zamara with Badger State Women's Choir   Chicago, USA 2022
Great Moment from the great stage   New Jersey, USA 2022
G. B. Pergolesi, Stabat Mater - D. Boldrni, Missa Brevis   Roma, IT 2022
Gala dell'Opera Italiana   Vinci, IT 2022
Gala della Lirica Teatro Metastasio Prato, IT 2022
J. S. Bach Magnifcat/A. Vivaldi Gloria   New York, IT 2021
S. Mercadante, Arie da Concerto Teatro Mercadante Altamura, IT 2021
W. A. Mozart, Reqiem   Trecate, IT 2021
Zaspiewala podczas Beatyfikacji Kardynala Wyszynskiego Anima Christi   Warszawa, PL 2021
Soprano solista Filarmonica Mihail Jora  Bacău, Ro 2021
Soprano solista Zamek Królewski Warszawa, PL 2021
Concerto in memoria di Giovanni Paolo II   Roma, IT 2021
G. B. Pergolesi, Stabat Mater   Catania, IT 2020
W. A. Mozart, Arie da Concerto      Melbourne, AU 2020
B. Galuppi Cappella Gedanensis Gdansk, PL 2020
Soprano solista Filharmonia Bałtycka Gdnsk, PL 2020
Soprano solista Studio Koncertowe Polskiego Radia im. Witolda Lutosławskiego Warszawa, PL 2019
Stagione Stefano Tempia Teatro Vittoria Torino, IT 2019
F. Chopin, Lieder op 74 Accademia Teatro La Scala Milano, IT 2019
Soprano Solista Teatr Palladium Warszawa, PL 2019
P. Pudlo, Missa Brevis Kościół Pokoju Świdnica, PL 2019
             Premiera      
Soprano solista Philharmonic Eisemann Center Dallas, USA 2019
G. B. Pergolesi, Stabat Mater Auditorium CDR Firenze, IT 2019
W. A. Mozart, Requiem Chiesa di San Marco Milano, IT 2019
O. Respighi, Il Tramonto Auditorium Pollini Padova, IT 2019
A. Panufnik Hommage a Chopin   Dalla, USA 2018
Soprano solista Centennial Theatre Vancouver, CA 2018
Europa in Musica   Mantova, IT 2018
A. Vivaldi, Magnificat Santuario Beata Vergine delle Grazie Curtatone, IT 2018
Soprano solista Teatro Marcello Roma,IT 2018
G. B. Pergolesi, Stabat Mater   Dallas, USA 2018

Koncert Muzyki Polskiej,
Warszawska Orkiestra Symfoniczna
Sonata im. Bogumiła Łepeckiego

Ratusz Toruń, PL 2017
Recital z fortepian Theater Museum Eroica Saal Wien, AT 2017
A. Vivaldi, Magnificat Treviso Kościoły Treviso, IT 2017
F. Haydn, The Creation Illinois University Chicago, IT 2017
Soprano solista Oratorium Marianum Wrocław, PL 2107
Soprano solista Philharmonic Ploiesti Ploiesti, RO 2017
Chopin Pieśni Teatro San Carlino Brescia, IT 2017
Soprano solista Philharmonic Lublin, PL 2016
Soprano solista World Bridge Philharmonic Orchestra Busan, KR 2016
Concert dla Prezydenta Dudy Polska Ambasada Roma, IT 2015
Cykl koncertó w Chinach Zhuahai Philharmonic Zhuhai, CN 2015
Concert dla Telewizji Włoskiej Sala dei Quadri Cremona, IT 2015
Soprano solista Istituto Pontificio di Musica Sacra Vaticano, VA 2015
Soprano solista Manuel Ponce Hall Mexico City, MEX 2014
G. B. Pergolesi, Stabat Mater Treviso Kościoły Treviso, IT 2014
Vivaldi-Mozart TV Concert Cremona, IT 2014
W. A. Mozart, Msza Koronacyjna Treviso Kościoły  Treviso, IT 2013
W. A. Mozart, Exultate Jubilate Treviso Kościoły  Treviso, IT 2013
Soprano solista Avery Fisher Hall NYC, USA 2013
Concert dla Telewizji Włoskiej Teatro Orione Roma, IT 2013

Koncert muzyki operowe I
filmowej z orkiestra kamerlna
z Hollywood

Warner Grand Theatre LA, USA 2012
A. Vivaldi, Gloria Treviso Kościoły    Treviso, IT 2010

Concert dla TV w Czarnogórze
(Ex Jugoslawii)

Teatr Narodwy Montenegro, MNE 2009

Festiwale      
Festival Abruzzo Musica Teatro Cerulli Pescra, IT 2023
Capri Art Music Festival   Capri, IT 2023
Festival Harmonie Starego Miasta Trybunał Koronny Lublin, PL  2023
Classicariano Festival   Ariano Irpino, IT 2022
XXIII Stagione Cocertistica Internazionale, Autunno Musicale   Cosenza, IT 2022
Festival InCanto Barocco   Scicli, IT 2021
Mytos Opera Festival Cortile Platamone Catania, IT 2021
New Dallas Music Festival Teatro Toselli Cuneo, IT 2021
Assisi Suono Sacro   Assisi, IT 2020
Velia Festival   Velia, IT 2020
Cilento in Musica Palazzo Baronale Casal Vellino,IT 2020

Festival dei Saraceni,
Musica Antica e Barocca

Sala Ghisilieri Mondovì, IT 2018
Alion Baltic Music Festival   Tallinn, EE 2018
Solarino International Guitar Festival   Solarino, IT 2018
Mezinárodní Hudební Festival   Lethorad, CZ 2018
2° Biennale Arte Dolomiti   Belluno, IT 2018
XX Festival de Musica Contemporanea Stainway Hall Miami, USA 2018
Mozart Festival Teatro Baretti Torino, IT 2018
International Organ Feastival   Valletta, MT 2017
Noc Cracovia Sacra     Kraków, PL 2017
Alion Baltic Music Festival   Tallinn, EE 2017
Festival dei Colli   San Gemini, IT 2017
Festival Asisa Música Classica   Madrid 2017
Mozart Festival Teatro Baretti Torino, IT 2016
Noc Cracovia Sacra     Kraków, PL 2016
Assisi Suono Sacro   Assisi, IT  
1° Biennale Arte Dolomiti   Belluno, It 2016
Royal Azalea Blosom Finale Concert   Seul, KR 2016
Noc Cracovia Sacra     Kraków, PL 2015
Assisi Suono Sacro   Assisi, IT 2015
Evmelia Festival   Volos, GR 2014
Cica Music Festival    Dallas, USA 2013
Cica Music Festival    Arkansas, USA 2012
Festival of Sacred Music   Narbone, FR 2011
Mostra del Cinema di Venezia   Venezia, IT 2010
Biennale di Venezia   Venezia, IT 2010

Nagrody i wyróżnienia    
American Prize Award - Chamber Vocal Music like performer soprano USA 2023
Businesswoman Award Personality of the Year 2023 Warszawa, PL 2023
Premio Rosa D'Oro Roma, IT 2023
Premio  Giotto alla Carriera Roma, IT 2023
Premio Microfono d'Oro Roma, IT 2022
Premio Giotto Siracusa, IT 2022
Kobiety Charyzmatycznej Warszawa, PL 2022
Magazine Business Woman Award for The best Voice Warzawa, PL  2022
Top Global Artist Award Warszawa, PL 2022
Leone Alato di San Marco Roma, IT 2022
Miedzynarodowa Nagroda Fontane di Roma Vaticano, VA  2021
Osobowosc Roku 2020 w Kategorii Kultura na Dolny Slask Wrocław, PL 2021
Statuetka Super Wiktoria Warszawa, PL  
Nagroda Cartagine 2.0 w kategorii opera-sopran Roma, IT 2020
Wyróżnienie w Encyklopedii: Encyklopedia Dziedzictwa Polonii Świata. Ambasadorowie Polonii Kraków, PL 2020
Nagroda Polak Roku we Włoszech w katgorii Kultura Reggio di C., IT 2017

Albero della Vita, nagroda za osiągnięcia artystyczne
we Włoszech

Foggia, IT  2017
Wiceambasador Fundacji Onlus Acceptus Mundi we Włoszech Foggia, IT 2017

Wyróżnienie w Encyklopedii Polscy Muzycy w Świecie, autor Zbigniew Andrzej Judycki

Warszawa, PL 2015

A.N.L.A.I. I Stradivarii Nagroda przyznana w Cremonie
za nagraneDVD z ariami Vivaldiego i Mozarta

Cremona, IT 2014

Miedzynarodowa Nagroda Padre Pio przyznana we Włoszech
za osiagnienia w dziedzinie kultury

Morcone, IT 2013

Złota Sowa Polonii w kategorii Muzyka przyznana przez Klub Inteligencji Polskiej w Austrii

Wien, AT 2013

Pedagodzy
Alessandra Althoff, Mario Melani, Enrico De Mori, Alida Ferrarini, Bruno Pola
Korepetytorzy
Marco Giommoni, Daniele Anselmi, Alessandro Pierfedrici
Dyrygenci
Linus Lerner, Jason Tramm, Fabio Raciti, Marco Boemi, Frank Pam, Przemysław Fiugajski, Anna Duczmal-Mróz, Gian Marco Moncalieri, David Wong, Bo Xu, Fabrizio Da Ros, Alan Freiles, Aldo Bernardi, Michele Bui, David Boldrini, Josephine Koh, Luis F.Rodriguez, Bogdan Olędzki, Glenn Block, Grigory Soroko, Samer Hatoum, Daniel Park, Kim Jung Soo, Michele Fioroni, Marshal Fine, Thomas Chun-yu Chen, Gintaras Rinkevicius, Robert W. Butts, Jacopo Cacco, Stefano Carlini, Paolo Fumei, Giovanni Monopoli, Daniele Anselmi, Enrico De Mori

Dyskografia  
2021 Mauro Giuliani Golden Edition for Soprano and Guitar Op. 39 & Op. 95
Wydane przez Elegia Classics
2018 Chopin Lieder Op. 74 Wydane przez Elegia Classics
2015 Ivan Padovec, works for soprano and guitar Wydane przez Sheva Collction
2014 Il Concerto (DVD) Wydane przez Cremona 1 TV
2012 Life Wydane przez Edit Music Italy
2009 Dreams Wydane przez Edit Music Italy

Specjalne umiejętności:
Śpiewa w następujących językach:

polskim, włoskim, francuskim, hiszpańskim, angielskim, niemieckim,
rosyjskim, czeskim, chorwackim, po łacinie

Tags